Jednym z najlepszych dodatków Oliviera na mój gust są jabłka. Ponadto polecam zwrócić uwagę na kwaśne lub słodko-kwaśne zielone odmiany, które szczególnie harmonijnie pasują do potrawy. W dalszej części przepisu powiem Ci, jak je poprawnie dodać.
Składniki
- szynka - 300 g
- jabłka - 1 rzecz
- ogórki - 2 kawałki
- zielony groszek - 200 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- ziemniaki - 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- majonez (lub śmietana) – 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj jajka, ziemniaki i marchewkę do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Pokrój jabłko, szynkę i ogórki w ten sam sposób. Możesz skropić jabłko sokiem z cytryny, jeśli robi się ciemno.
Dodaj groszek do Oliviera i dopraw sałatkę majonezem lub kwaśną śmietaną do smaku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy