
W kuchni śródziemnomorskiej mięta jest często używana. Nadaje potrawom pewien smak. Zwykle sałatka grecka jest przygotowywana bez niej, ale ten aromatyczny dodatek tylko ją poprawi. Najważniejsze, aby nie dać się ponieść emocjom, ponieważ nadmiar mięty doda goryczy.
Składniki
- feta - 100 g
- oliwki - 100 g
- ogórki - 150 g
- pomidory koktajlowe - 150 g
- papryka - 1 rzecz
- mięta - 2 gałązki
- sałata - 3 listek
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 3 art.
- cytryna - 1 zrazik
- oregano - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory, ogórki, liście sałaty, fetę, obraną paprykę i cebulę.
Z gałązek mięty oderwij liście. Jeśli są za duże, rozerwij je rękami.
Połącz warzywa, oliwki, miętę, liście sałaty i fetę.
Dodaj sól, oregano, mielony pieprz i oliwę z oliwek.
Wyciśnij sok z plasterka cytryny i wymieszaj wszystko specjalnymi szczypcami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy