marynowane grzyby leśne na zimę

30 min
6 porcji
Marynowane grzyby leśne na zimę
kostik2photo, stock.adobe.com
0

Nie mogę pochwalić się statusem grzybiarza, ale nadal umiem gotować grzyby. Prawdę mówiąc, ten przepis jest w mocy nawet dla początkujących: bez sterylizacji i wielokrotnego nalewania! Jakieś pół godziny i słoik marynowanych leśnych pieczarek jest gotowy!

Składniki

  • pieczarki (leśne) – 2 kg
  • liść laurowy - 4 kawałki
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • ocet - 150 ml
  • cukier - 50 g
  • sól - 100 g
  • woda (filtrowane) – 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pieczarki leśne dokładnie oczyść i spłucz. Pokrój duże okazy.

Napełnij zimną wodą i gotuj przez 10 minut.

Wrzuć grzyby do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.

W osobnym rondlu połącz wodę, cukier, sól i przyprawy. Gotuj przez 3 minuty.

Napełnij przygotowane słoiki grzybami leśnymi.

Wlać ocet, wrzącą marynatę, zwinąć i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy