Nie mogę pochwalić się statusem grzybiarza, ale nadal umiem gotować grzyby. Prawdę mówiąc, ten przepis jest w mocy nawet dla początkujących: bez sterylizacji i wielokrotnego nalewania! Jakieś pół godziny i słoik marynowanych leśnych pieczarek jest gotowy!
Składniki
- pieczarki (leśne) – 2 kg
- liść laurowy - 4 kawałki
- czarny pieprz - 10 groszek
- ocet - 150 ml
- cukier - 50 g
- sól - 100 g
- woda (filtrowane) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pieczarki leśne dokładnie oczyść i spłucz. Pokrój duże okazy.
Napełnij zimną wodą i gotuj przez 10 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.
W osobnym rondlu połącz wodę, cukier, sól i przyprawy. Gotuj przez 3 minuty.
Napełnij przygotowane słoiki grzybami leśnymi.
Wlać ocet, wrzącą marynatę, zwinąć i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy