Warzywa z tego przepisu są chrupiące, aromatyczne i delikatne w smaku. Każdy może z łatwością przygotować sałatkę z ogórków po polsku na zimę. Należy tylko ściśle przestrzegać określonych proporcji i zaleceń.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- czosnek - 50 g
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 120 ml
- ocet - 100 ml
- proszek musztardowy - 1 łyżeczka
- cukier - 120 g
- sól - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki w plasterki.
Obierz czosnek i cebulę i zmiel w blenderze.
Połącz wszystko w głębokim rondlu, dodaj musztardę w proszku, masło, cukier i sól. Przykryj i odstaw na 1,5 do 2 godzin.
Ułóż warzywa w słoikach i wlej powstały sok.
Sterylizuj przez 15 minut, wyjmij z patelni i wlej trochę octu do każdego słoika.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy