lecho z cukinii z koncentratem pomidorowym i papryką na zimę
Nadal trwa debata na temat tego, który kraj jest ojczyzną lecho. Nie będę rozpraszał się rozumowaniem, ale raczej powiem ci świetny przepis na lecho z cukinii z koncentratem pomidorowym i pieprzem. Będziesz mile zaskoczony prostotą i smakiem tego dania.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- papryka - 1 kg
- cebula - 1 kg
- Pasta pomidorowa - 150 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 80 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 10 groszek
- ziele angielskie - 4 groszek
- cukier - 160 g
- sól - 100 G
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię, obraną paprykę i cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj paprykę i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wymieszaj wodę z koncentratem pomidorowym, cukrem i solą.
Dodaj półfabrykat do smażonej cebuli i gotuj przez 5 minut.
Dodaj cukinię, przyprawy, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Wlej ocet i po 1 minucie wyjmij patelnię z pieca.
Rozłóż gorące lecho w słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i dobrze zawiń w gruby ręcznik.