Kolejna interesująca wersja popularnego dania warzywnego. Lecho po białorusku przygotowuje się bez dodatku octu. Wybieram dla niego najbardziej dojrzałe, słodkie i soczyste pomidory. Jeśli nie możesz ich znaleźć, dodaj trochę cukru.
Składniki
- pomidory - 3 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cebula (średni) – 4 kawałki
- czosnek - 50 g
- Olej roślinny - 2 art.
- sól - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i pokrój na małe kawałki.
Przełóż kawałki pomidorów, obraną cebulę i czosnek przez maszynę do mięsa.
Posiekaj ostrą paprykę wraz z nasionami.
Wszystko wymieszaj, dodaj sól, olej i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Włóż gorące lecho do wysterylizowanych słoików, zwiń i odwróć do góry nogami. Słoiki lepiej się rozgrzeją, jeśli owiniesz je ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy