Na pewno pokochasz ten aromatyczny i umiarkowanie ostry sos! Mogą przyprawiać kebaby, pieczone i smażone mięso. Zaopatrz się w adjika z marchewką i jabłkami na zimę. Gotowanie i dodawanie octu sprzyja długotrwałemu przechowywaniu.
Składniki
- marchew - 500 g
- jabłka - 500 g
- pomidory - 200 g
- ostra czerwona papryka - 100 g
- czosnek - 100 g
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- kozieradka - 0,5 łyżeczka
- ocet - 3 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- cukier - 80 g
- sól - 40 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka i ostrą paprykę, obierz nasiona.
Przełóż marchewki, jabłka, pomidory, ostrą paprykę i obrany czosnek przez maszynę do mięsa.
Połącz wszystko na patelni o odpowiedniej wielkości. Dodaj cukier, sól, przyprawy i gotuj przez 10 minut.
Wlej ocet, olej i gotuj przez kolejne 5 minut.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącą adjiką, zwiń i owiń kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy