Kalina słynie z charakterystycznego i nieco cierpkiego smaku. Z tego powodu doskonale nadaje się do niebanalnych półfabrykatów. Na przykład do aromatycznego sosu jagodowego do mięsa. Dzisiaj powiem Ci, jak zwinąć go na zimę.
Składniki
- Kalina - 300
 - bazylia - 5 listków
 - cukier - 2 art.
 - pietruszka - 6 gałązki
 - woda - 200 ml
 - Chili - 1 rzecz
 - czosnek - 3 ząbki
 - sól - 3 szczypta
 - ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Kalinę wodą, gotuj do miękkości przez około 15 minut po zagotowaniu i przetrzyj masę przez sito.
Dodaj mielony czosnek, natkę pietruszki, chili i bazylię.
Ponownie zagotuj wszystko i dodaj sól i cukier.
Gotuj sos przez 5 minut, wlej ocet i włóż do sterylnych słoików.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy