półfabrykaty na zimę
22.04.2023
kompot & 171; Mojito&187; z czerwonej porzeczki z miętą i cytryną na zimę
20 min
24 porcje
Co jest lepszego niż domowy kompot? Pachnący i zdrowy jest zawsze odpowiedni. Wypróbuj ciekawy przepis na kompot Mojito z czerwonej porzeczki z miętą i cytryną. Cierpkość jagód harmonijnie łączy się z orzeźwiającymi aromatami mięty i cytrusów.
Składniki
- czerwona porzeczka - 1 kg
- cytryna - 2 kawałki
- mięta - 30 g
- cukier - 250 g
- woda (filtrowane) – 6 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cytryny sparzyć wrzącą wodą i pokroić razem ze skórką.
Zagotuj wodę, dodaj porzeczki, miętę i cytrynę.
Gotuj przez 5 minut, dodaj cukier i gotuj przez kolejne 5 minut.
Odcedź kompot, ponownie zagotuj i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy