Zróbmy aromatyczny kompot ze śliwki wiśniowej? Taki orzeźwiający napój będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego stołu w zimnych porach roku. Kompot ze śliwki wiśniowej doskonale gasi pragnienie, a zarówno dzieci, jak i dorośli będą cieszyć się apetycznymi owocami.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1,3 kg
- cukier - 250 g
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj śliwkę wiśniową, usuń ogony, spłucz zimną wodą.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki śliwką wiśniową.
Wlej cukier do słoików ze śliwką wiśniową (około 80 g na każdy litr słoika).
Zagotuj wodę i wlej śliwkę wiśniową do słoików na samą górę wrzącą wodą.
Słoiki z półfabrykatem są hermetycznie zamknięte sterylnymi pokrywkami. Połóż słoiki na boku na rozłożonym ręczniku frotte i kilkakrotnie zwiń z boku na bok, aby cukier był równomiernie rozprowadzony i rozpuszczony w syropie.
Odwróć słoiki kompotu ze śliwki wiśniowej do góry nogami i ostudź. Schłodzony przedmiot przechowuj przez 1 rok w chłodnym, ciemnym miejscu.