Dżem morelowy sam w sobie jest pyszny i aromatyczny. Ale nawet to może być jeszcze bardziej interesujące. Na przykład dodaj trochę przypraw i miodu. A następnie w przepisie powiem Ci, jak to zrobić poprawnie. Taki przysmak będzie idealnie trwał przez całą zimę.
Składniki
- morele - 1 kg
- brązowy cukier - 200 g
- miód - 200 g
- mielony cynamon - 2 łyżeczka
- Goździk (mielona) – 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki z moreli, pokrój losowo, przykryj cukrem i dodaj trochę wody.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5-7 minut.
Niech dżem ostygnie i powtórz poprzedni krok.
I ponownie powtórz poprzedni krok, ale tym razem dodaj miód i przyprawy.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy