Nie bądź zbyt leniwy, aby marynować winogrona jak oliwki na zimę. Może być używany do tworzenia kanapek, kanapek i innych świątecznych przekąsek. Wygląda pięknie, smak jest niesamowity, a co najważniejsze — przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki
- Winogrona - 1 kg
 - Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
 - ocet - 30 ml
 - cukier - 20 g
 - sól - 50 g
 - woda - 1 l
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń winogrona z pędzli i dokładnie spłucz.
Przebij każdą jagodę igłą, aby nie pękła od wrzącej wody.
Napełnij słoiki winogronami i zalej wrzącą wodą do góry. Przykryj pokrywkami i odłóż na bok na 20-30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i mieszankę papryki w moździerzu. Gotuj przez 5 minut.
Wlej ocet i gorącą marynatę do słoików z winogronami. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy