przekąski 27.06.2023

pasztet z wątróbki wołowej z marchewką i cebulą

55 min
4 porcje
Pasztet z wątróbki wołowej z marchewką i cebulą
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Wielu nie lubi podrobów, ale można z nich ugotować wiele pysznych potraw. Na przykład w moim menu często jest pasztet z wątroby wołowej z marchewką i cebulą. Z dodatkiem masła okazuje się niezwykle delikatny i soczysty. Dzielę się z Tobą przepisem.

Składniki

  • wątroba wołowa - 500 g
  • marchew - 200 g
  • cebula - 200 g
  • masło - 100 g
  • Olej roślinny - 2 art.
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda - 1,5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść wątrobę wołową z folii i żył, pokrój na średnie kawałki.

Włóż wątrobę do garnka, dodaj wodę, liść laurowy i gotuj przez 40 minut.

Posiekaj marchewki i obraną cebulę.

Umieść warzywa na patelni z olejem roślinnym i smaż do miękkości.

Wyjmij wątrobę z wody, lekko ostudź i posiekaj.

Umieść wątrobę, pieczone warzywa i masło w misce blendera.

Dodaj zmielony pieprz, sól i zmiel na gładką konsystencję. Jeśli pasztet jest zbyt gęsty, dodaj trochę pozostałego bulionu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy