Wielu nie lubi podrobów, ale można z nich ugotować wiele pysznych potraw. Na przykład w moim menu często jest pasztet z wątroby wołowej z marchewką i cebulą. Z dodatkiem masła okazuje się niezwykle delikatny i soczysty. Dzielę się z Tobą przepisem.
Składniki
- wątroba wołowa - 500 g
- marchew - 200 g
- cebula - 200 g
- masło - 100 g
- Olej roślinny - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść wątrobę wołową z folii i żył, pokrój na średnie kawałki.
Włóż wątrobę do garnka, dodaj wodę, liść laurowy i gotuj przez 40 minut.
Posiekaj marchewki i obraną cebulę.
Umieść warzywa na patelni z olejem roślinnym i smaż do miękkości.
Wyjmij wątrobę z wody, lekko ostudź i posiekaj.
Umieść wątrobę, pieczone warzywa i masło w misce blendera.
Dodaj zmielony pieprz, sól i zmiel na gładką konsystencję. Jeśli pasztet jest zbyt gęsty, dodaj trochę pozostałego bulionu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy