Taką przekąskę można zastąpić kiełbasą. Co więcej, bułka z boczkiem wieprzowym gotowana własnymi rękami jest znacznie zdrowsza. Sam kontrolujesz jakość użytych składników, a także ilość soli i przypraw.
Składniki
- boczek wieprzowy - 1,5 kg
- czosnek - 20 g
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- liść laurowy (mielony) – 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- papryka - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj mostek, wykonaj nacięcia wzdłużne i rozłóż. Rezultatem powinien być prostokątny przedmiot obrabiany.
Pocierać ze wszystkich stron solą i przyprawami.
Wnętrze posyp posiekanym czosnkiem.
Zwiń rolkę i zabezpiecz sznurkiem do gotowania.
Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Przenieś na wyłożoną blachę do pieczenia i wyślij na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Ostrożnie rozpakuj folię i piecz rolkę przez kolejne 15-20 minut.
Usuń nić, pokrój i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy