przekąski 22.01.2022

Shawarma z wieprzowiną i miętą po grecku

30 min
8 porcji
Shawarma z wieprzowiną i miętą po grecku
Stepanek Photography, stock.adobe.com
0

Słoneczne stoki Grecji, rozległe winnice i zapach morza! W tym cudownym kraju nawet shawarma jest przygotowywana w wyjątkowy sposób. Mięso może się różnić, ale mięta i apetyczny tzatziki są niezmienne. Dzielę się greckim przepisem na shawarmę z wieprzowiną.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.

Posiekaj miętę, obraną paprykę i cebulę.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj wieprzowinę i gotuj przez 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj paprykę, mieloną paprykę, oregano, sól i po 3 minutach wyłącz.

Wapno sparzyć wrzącą wodą i pokroić na osiem kawałków.

Pokrój pita na pół i Otwórz, aby zrobić koperty.

Posmaruj wnętrze pity sosem, włóż trochę wieprzowiny z warzywami i dodaj miętę.

Posyp nadzienie gotowej shawarmy sokiem z kawałka limonki. Powtórz z pozostałymi Pitas i dodatkami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy