Słoneczne stoki Grecji, rozległe winnice i zapach morza! W tym cudownym kraju nawet shawarma jest przygotowywana w wyjątkowy sposób. Mięso może się różnić, ale mięta i apetyczny tzatziki są niezmienne. Dzielę się greckim przepisem na shawarmę z wieprzowiną.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Posiekaj miętę, obraną paprykę i cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj wieprzowinę i gotuj przez 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj paprykę, mieloną paprykę, oregano, sól i po 3 minutach wyłącz.
Wapno sparzyć wrzącą wodą i pokroić na osiem kawałków.
Pokrój pita na pół i Otwórz, aby zrobić koperty.
Posmaruj wnętrze pity sosem, włóż trochę wieprzowiny z warzywami i dodaj miętę.
Posyp nadzienie gotowej shawarmy sokiem z kawałka limonki. Powtórz z pozostałymi Pitas i dodatkami.