Przewiewne, soczyste i bardzo smaczne danie. Ugotuj bułkę z cukinii w piekarniku na świątecznym stole lub zachwyć swoje gospodarstwo domowe bez powodu. Przygotowanie przekąski nie jest trudne, ale nadal potrzebne są pewne umiejętności kulinarne.
Składniki
- cukinia - 1 kg
- Zieleń - 20 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- mąka - 150 g
- śmietana - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1,5 łyżeczka
- masło (do smarowania) – 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj cukinię na grubej tarce, drobno posiekaj warzywa.
Jajka lekko ubij ze śmietaną, solą i pieprzem.
Połącz wszystkie półfabrykaty w głębokiej misce.
Dodaj mąkę i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj masłem.
Ciasto z cukinii ułóż warstwą około 0,5 cm, spłaszcz i piecz przez 20 minut w 190 stopniach.
Wyjmij ciasto z piekarnika, przełóż na stół i ostrożnie oddziel od papieru.
Rozłóż szynkę i ser, zwiń bułkę.
Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na kolejne 3 minuty.