dania główne 21.07.2023

szaszłyki wieprzowe na kwasie

35 min
8 porcji
Szaszłyki wieprzowe na kwasie chlebowym
Jeronimo Ramos, stock.adobe.com
0

Latem koniecznie ugotuj szaszłyki wieprzowe na kwasie chlebowym. Pod wpływem kwaśnego napoju nawet najtwardsze kawałki mięsa stają się miękkie. Nie musisz marynować grilla przez długi czas. Wystarczy 5-6 godzin w lodówce lub 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Składniki

  • wieprzowina (osheek) – 2 kg
  • kwas - 500 ml
  • Olej roślinny - 3 art.
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wieprzowinę w średniej wielkości kostkę i włóż do miski.

Dodaj przyprawy, sól, olej i kwas chlebowy. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.

Połóż mięso na szaszłykach i smaż na siwym ogniu na grillu przez 20-25 minut, często obracając.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy