Latem koniecznie ugotuj szaszłyki wieprzowe na kwasie chlebowym. Pod wpływem kwaśnego napoju nawet najtwardsze kawałki mięsa stają się miękkie. Nie musisz marynować grilla przez długi czas. Wystarczy 5-6 godzin w lodówce lub 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 2 kg
- kwas - 500 ml
- Olej roślinny - 3 art.
- liść laurowy - 3 kawałki
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę w średniej wielkości kostkę i włóż do miski.
Dodaj przyprawy, sól, olej i kwas chlebowy. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
Połóż mięso na szaszłykach i smaż na siwym ogniu na grillu przez 20-25 minut, często obracając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy