Risotto to prawdziwy klejnot włoskiej kuchni. Danie jest przygotowywane ze specjalnych odmian ryżu i ma specjalną technologię gotowania. Dzięki temu przepisowi nauczysz się gotować risotto z grzybami w domu!
Składniki
- okrągły ryż - 400 g
- Grzyby - 500 g
- parmezan - 100 g
- masło - 50 g
- oliwa z oliwek - 1 CZ. l
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- wino (biały suchy) – 300 ml
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój i usmaż grzyby na maśle.
Na osobnej patelni podsmaż cebulę i czosnek na maśle i oliwie z oliwek na złoty kolor. Napełnij ryż i smaż przez trzy minuty. Wlej wino i poczekaj, aż wyparuje. Wlać bulion. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu.
5 minut przed gotowaniem dodaj grzyby, zioła, masło. Zetrzyj parmezan na wierzchu. Wymieszać.
Ułóż risotto na talerzach, dekorując zielenią.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy