Paella jest słusznie uważana za dumę hiszpańskiej kuchni narodowej. Danie łączy najlepsze produkty w różnych kombinacjach, ale podstawa zawsze pozostaje niezmieniona - ryż z dodatkiem oliwy z oliwek. Dziś ugotujemy paellę z kurczakiem i owocami morza.
Składniki
- okrągły ryż - 1,5 szklanki
- woda - 2 szklanki
- filet z kurczaka - 200 g
- koktajl morski - 800 g
- cebula - 1 szt.
- papryka - 1 szt.
- zielony groszek - 100 g
- pomidory - 200 g
- czosnek - 2 ząbki
- Zieleń - 1 pęczek
- oliwa z oliwek - 100 ml
- sól - szczypta
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na rozgrzanej oliwie z oliwek smaż owoce morza przez 3-5 minut, a następnie przenieś je na talerz.
Na patelnię, na której smażono owoce morza, włóż drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek i obraną i pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmaż warzywa na małym ogniu, w razie potrzeby dodając oliwę z oliwek.
Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj na patelnię do warzyw. Wyślij tam drobno posiekane pomidory. Zmiksuj wszystkie składniki do odparowanie nadmiaru płynu, około 10-15 minut.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, Wrzuć durszlak do szklanki woda. Dodaj ryż na patelnię do warzyw i filetów z kurczaka, smaż przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej wymaganą ilość wody na patelnię do innych potraw (możesz również użyć bulionu), zagotuj na dużym ogniu i gotuj, aż płyn odparuje do poziomu ryżu.
Połóż smażone owoce morza na ryżu na patelni, dodaj zielony groszek, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut, aż będą miękkie.