dania główne 01.12.2022

Paella z owocami morza i kurczakiem

1 godz. 0 min.
5 porcji
Paella z owocami morza i kurczakiem
asife, stock.adobe.com
0

Paella jest słusznie uważana za dumę hiszpańskiej kuchni narodowej. Danie łączy najlepsze produkty w różnych kombinacjach, ale podstawa zawsze pozostaje niezmieniona - ryż z dodatkiem oliwy z oliwek. Dziś ugotujemy paellę z kurczakiem i owocami morza.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Na rozgrzanej oliwie z oliwek smaż owoce morza przez 3-5 minut, a następnie przenieś je na talerz.

Na patelnię, na której smażono owoce morza, włóż drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek i obraną i pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmaż warzywa na małym ogniu, w razie potrzeby dodając oliwę z oliwek.

Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj na patelnię do warzyw. Wyślij tam drobno posiekane pomidory. Zmiksuj wszystkie składniki do odparowanie nadmiaru płynu, około 10-15 minut.

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, Wrzuć durszlak do szklanki woda. Dodaj ryż na patelnię do warzyw i filetów z kurczaka, smaż przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej wymaganą ilość wody na patelnię do innych potraw (możesz również użyć bulionu), zagotuj na dużym ogniu i gotuj, aż płyn odparuje do poziomu ryżu.

Połóż smażone owoce morza na ryżu na patelni, dodaj zielony groszek, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut, aż będą miękkie.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy