skrzydełka z kurczaka z pieprzem cayenne i pikantnym sosem w piekarniku
Nawet jeśli nie jesteś silny w gotowaniu, skrzydełka okażą się niesamowicie smaczne! W tym przepisie wszystko jest szczegółowo opisane. Postępuj zgodnie z zaleceniami, postępuj zgodnie z procesem, a wynik mile cię zaskoczy! W przypadku braku sosu ostrygowego użyj sosu rybnego.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 1 kg
- pieprz cayenne - 1 strąk
- sos pomidorowy - 100 ml
- sos sojowy - 2 art.
- sos ostrygowy - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz i pokrój na stawy.
Pieprz cayenne przekrój na pół, obierz nasiona, opłucz i drobno posiekaj.
Umieść skrzydełka w misce, dodaj sól, przyprawy, sosy i pieprz cayenne.
Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 1,5-2 godziny.
Ułóż skrzydełka na wysmarowanej blasze do pieczenia, przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.