Istnieje wiele przepisów na pieczone ryby. Za każdym razem staram się gotować coś nowego. Niedawno pieczony w piekarniku filet z łososia z warzywami. Główną atrakcją dania jest to, że zamiast soku z cytryny stosuje się tutaj sos pomidorowy.
Składniki
- łosoś (filet) – 400 g
- papryka (różne kolory) – 2 kawałki
- brokuły - 200 g
- kalafior - 200 g
- marchew - 1 rzecz
- szczypiorek - 2 stem
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sos pomidorowy - 2 art.
- majeranek - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz łososia pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Natrzyj rybę solą, zmielonym czarnym pieprzem i posmaruj obie strony sosem pomidorowym.
Paprykę przekrój na pół, obierz nasiona i pokrój w paski.
Rozłóż kalafior i brokuły na kwiatostany, pokrój duże.
Obierz marchewki i pokrój w cienkie krążki. Posiekaj zieloną cebulę.
Brokuły, paprykę, marchewkę i kalafior włożyć do głębokiej miski, doprawić solą, pieprzem i dodać olej. Delikatnie wszystko wymieszaj.
Na wysmarowanej blasze do pieczenia ułóż warstwę warzyw. Staraj się nie wgniatać miękkich kawałków w tym procesie.
Ułóż filety z łososia na wierzchu i posyp majerankiem.
Przykryj podwójną warstwą folii i wyślij na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
Posyp gotową rybę posiekaną zieloną cebulą przed podaniem.