dania główne 22.01.2022

filet z łososia z warzywami w piekarniku

45 min
5 porcji
Filet z łososia z warzywami w piekarniku
FomaA, stock.adobe.com
0

Istnieje wiele przepisów na pieczone ryby. Za każdym razem staram się gotować coś nowego. Niedawno pieczony w piekarniku filet z łososia z warzywami. Główną atrakcją dania jest to, że zamiast soku z cytryny stosuje się tutaj sos pomidorowy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz łososia pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Natrzyj rybę solą, zmielonym czarnym pieprzem i posmaruj obie strony sosem pomidorowym.

Paprykę przekrój na pół, obierz nasiona i pokrój w paski.

Rozłóż kalafior i brokuły na kwiatostany, pokrój duże.

Obierz marchewki i pokrój w cienkie krążki. Posiekaj zieloną cebulę.

Brokuły, paprykę, marchewkę i kalafior włożyć do głębokiej miski, doprawić solą, pieprzem i dodać olej. Delikatnie wszystko wymieszaj.

Na wysmarowanej blasze do pieczenia ułóż warstwę warzyw. Staraj się nie wgniatać miękkich kawałków w tym procesie.

Ułóż filety z łososia na wierzchu i posyp majerankiem.

Przykryj podwójną warstwą folii i wyślij na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.

Posyp gotową rybę posiekaną zieloną cebulą przed podaniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy