Istnieje wiele przepisów na czyste gulasze warzywne, ale czasami nadal chcesz, aby danie było bardziej satysfakcjonujące. W takich przypadkach wystarczy dodać kurczaka i ryż. Lekki gulasz natychmiast staje się bardziej pożywny i kaloryczny!
Składniki
- ryż na parze - 1,5 szklanki
- filet z kurczaka - 300 g
- pomidory koktajlowe - 200 g
- bakłażany - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- kukurydza (puszka) – Polbank
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- masło - 80 g
- szczypiorek - 2 stem
- sól - do smaku
- woda - 3 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój.
Posiekaj bakłażana, marchewkę, paprykę, pomidory i obraną cebulę.
Roztop masło na patelni, dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor. Upewnij się, że każdy kawałek jest zarumieniony ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę, marchewkę, paprykę i gotuj przez 5 minut.
Dodaj bakłażany, pomidory i smaż przez kolejne 7 minut.
Dodaj umyty ryż, gorącą wodę i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Sól, dodaj umytą kukurydzę i delikatnie wymieszaj. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw gulasz pod przykryciem na 15 minut.
Podawaj gotowy gulasz na gorąco, posypując drobno posiekaną zieloną cebulą.