Nie jest tajemnicą, że większość potraw okazuje się smaczniejsza w piekarniku, a gołąbki nie są wyjątkiem. Radzę przynajmniej raz ugotować je zgodnie z tym przepisem i nie będziesz chciał wracać do garnków. Jeśli chodzi o naczynia, możesz użyć form ceramicznych, szklanych lub żeliwnych.
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- sos pomidorowy - 200 g
- liść laurowy - 1 rzecz
- czarny pieprz - 3 groszek
- bulion mięsny - 800 ml
- sól - do smaku
- mielona wieprzowina - 350 g
- ryż - 1 szklanka
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ostrożnie Wytnij łodygę i przenieś kapustę do wrzącej wody.
Od czasu do czasu wyjmij kapustę i zdejmij widelcem miękkie liście. Powtarzaj procedurę, aż usuniesz wszystkie piękne liście.
Zgrubienia na liściach uderz młotkiem lub całkowicie odetnij. Duże liście można przeciąć na pół.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Na gorącej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Weź połowę smażenia do nadzienia, dodaj sos pomidorowy, 200 ml gorącego bulionu, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól do reszty. Gotuj przez 10 minut.
W głębokiej misce połącz mięso mielone, jajko, ryż, smażenie, zmielony czarny pieprz i sól. Ugniataj masę rękami, aż będzie gładka.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń kopertę. Powtórz z pozostałymi liśćmi.
Nasmaruj dno formy olejem i przykryj liśćmi kapusty. Ułóż luźno gołąbki na wierzchu.
Wlej wrzący bulion, pieczeń pomidorową, przykryj folią i wyślij na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Zdejmij folię, zmniejsz ogień i gotuj gołąbki przez kolejne 15 minut.