dania główne 22.01.2022

kasza jaglana z brokułami

45 min
5 porcji
Kasza jaglana z brokułami
tenkende, stock.adobe.com
0

Ktoś lubi słodkie płatki zbożowe, ktoś słony, ale w każdym razie dobrym wskaźnikiem dania jest kruchość i aromat. Najlepiej smakuje w powolnej kuchence. Za pomocą tego urządzenia przygotujemy dziś kaszę jaglaną z brokułami!

Składniki

  • proso - 1,5 szklanki
  • brokuły - 250 g
  • sól - do smaku
  • masło - 50 g
  • woda (oczyszczona) – 600 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Brokuły opłucz i pokrój na małe kawałki. Zostaw jeden kwiatostan do dekoracji.

Włóż masło do miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE" i poczekaj, aż masło całkowicie się rozpuści.

Dodaj brokuły i smaż przez 2-3 minuty.

Dodaj umyte proso, ciepłą wodę i sól. Zamknij pokrywkę i gotuj przez 30 minut w trybie owsianki. Po wyłączeniu pozostaw naczynie pod przykryciem na kolejne 15 minut.

Ułóż gotową owsiankę na talerzach i udekoruj różyczkami brokułów lub dowolnymi ziołami do smaku.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy