Napoje z dzikich jagód są niesamowicie aromatyczne, orzeźwiające i niezwykle smaczne. Są dobre zarówno latem, jak i zimą. Przygotowanie napoju owocowego z jagód zajmuje minimum czasu, a smak i zalety takiego napoju są trudne do przecenienia.
Składniki
- Borówka - 300 g
- cukier - 200 g
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jagody, lekko osusz, przetrzyj przez sito(sok jagodowy i ciasto jagodowe powinny być osobno).
Ciasto włożyć do rondla, dodać cukier i wodę, zagotować na małym ogniu i gotować przez kolejne 5 minut. Odcedź bulion.
Dodaj sok jagodowy do powstałego wywaru, dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dodaj trochę więcej cukru, gotuj przez 5 minut.
Wlej sok owocowy z jagód do karafki i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy