dżem wiśniowy z pestkami z żelatyną

25 min
10 porcji
Dżem wiśniowy z pestkami z żelatyną
Julia Derid, stock.adobe.com
0

Wiśnia nie jest bogata w pektyny, więc należy ją długo gotować do pożądanej gęstości. Na szczęście istnieje możliwość poprawy tej sytuacji. Na przykład dżem wiśniowy można gotować z żelatyną. Dziś będziemy gotować razem z kośćmi.

Składniki

  • wiśnia - 2 kg
  • cukier - 1,2 kg
  • żelatyna - 60 g
  • woda (dla żelatyny) – 360 ml
  • woda (dla wiśni) – 200 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej żelatynę wodą i odłóż na bok na 15 minut.

Opłucz wiśnie i umieść na patelni.

Dodaj wodę, cukier i na średnim ogniu zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.

Wlej żelatynę do rondla, wymieszaj i natychmiast włóż do słoików. Zwinąć, owinąć ciepłym kocem na jeden dzień, a po upływie czasu przenieść w chłodne miejsce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy