Czy robiłeś ażurowe naleśniki? Dzięki zastosowaniu kefiru, mleka i proszku do pieczenia ciasto jest cienkie i bardzo piękne. Wypróbuj ten przepis, a nie będziesz chciał wracać do zwykłej wersji.
Składniki
- kefir - 1 szkło
- mleko - 1 szkło
- mąka - 150 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny - 2 art.
- cukier - 3 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
W głębokiej misce ubij jajko z kefirem, cukrem i solą.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj, aż będzie gładka.
Wlej ciepłe mleko, połowę oleju roślinnego i wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i odłóż na bok na 10 minut.
Nasmaruj patelnię olejem roślinnym i dobrze podgrzej.
Wlej połowę ciasta, równomiernie rozprowadzając je ukośnymi ruchami na całej powierzchni.
Smażyć naleśnik na złoty kolor z obu stron i ułożyć na szerokim talerzu. Powtórz procedurę z resztą ciasta.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy