pieczenie 22.01.2022

ażurowe naleśniki

30 min
4 porcje
Ażurowe naleśniki
Dariia Belkina, stock.adobe.com
0

Czy robiłeś ażurowe naleśniki? Dzięki zastosowaniu kefiru, mleka i proszku do pieczenia ciasto jest cienkie i bardzo piękne. Wypróbuj ten przepis, a nie będziesz chciał wracać do zwykłej wersji.

Składniki

  • kefir - 1 szkło
  • mleko - 1 szkło
  • mąka - 150 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • Olej roślinny - 2 art.
  • cukier - 3 art.
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

W głębokiej misce ubij jajko z kefirem, cukrem i solą.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj, aż będzie gładka.

Wlej ciepłe mleko, połowę oleju roślinnego i wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i odłóż na bok na 10 minut.

Nasmaruj patelnię olejem roślinnym i dobrze podgrzej.

Wlej połowę ciasta, równomiernie rozprowadzając je ukośnymi ruchami na całej powierzchni.

Smażyć naleśnik na złoty kolor z obu stron i ułożyć na szerokim talerzu. Powtórz procedurę z resztą ciasta.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy