Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół w Azji bez małych pachnących pączków-kazachskich baursaków. Ich przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie, z czasem zyskał wiele odmian, ale pozostał ulubionym tradycyjnym przysmakiem ludowym.
Składniki
- mąka - 850 g
- mleko (ciepły) – 250 ml
- woda (ciepły) – 250 ml
- masło - 50 g
- cukier - 0,5 art.
- sól - 0,5 art.
- suche drożdże - 0,5 art.
- Olej roślinny (do smażenia) – 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj.
Wymieszaj ciepłe mleko z wodą.
W misce z mieszanką suchych składników dodaj starte masło. Dobrze wymieszaj.
Stopniowo wlewaj przygotowany płyn do mieszanki masła i mąki w małych porcjach. Zacznij wyrabiać ciasto.
Na tym etapie może być dodatkowo potrzebna niewielka ilość mąki. Ważne! Nie przesadzaj! Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie, Nie zatkane mąką.
Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i wyjmij do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.
Gdy ciasto dobrze wyrośnie, delikatnie je zmiażdż i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Rozwałkuj ciasto o grubości 1-1, 5 cm, Wytnij koła małą szklanką, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 10-15 minut.
Smażyć okrągłe tortille w dużej ilości rozgrzanego oleju roślinnego na złoty kolor.
Wyjmij baursaki łyżką cedzakową i użyj ręcznika papierowego, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Podawaj gotowe kazachskie baursaki zamiast chleba do pierwszego i drugiego dania lub jako słodki przysmak, uprzednio posypany cukrem pudrem.