pieczenie 08.11.2022

kazachskie baursaki ludowe

3 godz. 0 min.
10 porcji
Kazachskie baursaki ludowe
Xelar, stock.adobe.com
0

Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół w Azji bez małych pachnących pączków-kazachskich baursaków. Ich przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie, z czasem zyskał wiele odmian, ale pozostał ulubionym tradycyjnym przysmakiem ludowym.

Składniki

  • mąka - 850 g
  • mleko (ciepły) – 250 ml
  • woda (ciepły) – 250 ml
  • masło - 50 g
  • cukier - 0,5 art.
  • sól - 0,5 art.
  • suche drożdże - 0,5 art.
  • Olej roślinny (do smażenia) – 250 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj.

Wymieszaj ciepłe mleko z wodą.

W misce z mieszanką suchych składników dodaj starte masło. Dobrze wymieszaj.

Stopniowo wlewaj przygotowany płyn do mieszanki masła i mąki w małych porcjach. Zacznij wyrabiać ciasto.

Na tym etapie może być dodatkowo potrzebna niewielka ilość mąki. Ważne! Nie przesadzaj! Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie, Nie zatkane mąką.

Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i wyjmij do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.

Gdy ciasto dobrze wyrośnie, delikatnie je zmiażdż i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Rozwałkuj ciasto o grubości 1-1, 5 cm, Wytnij koła małą szklanką, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 10-15 minut.

Smażyć okrągłe tortille w dużej ilości rozgrzanego oleju roślinnego na złoty kolor.

Wyjmij baursaki łyżką cedzakową i użyj ręcznika papierowego, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Podawaj gotowe kazachskie baursaki zamiast chleba do pierwszego i drugiego dania lub jako słodki przysmak, uprzednio posypany cukrem pudrem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy