Istnieje wiele przepisów na gotowanie prawdziwych tatarskich baursaków. Podzielę się z wami jednym z nich, aby Twoje baursaki były umiarkowanie słodkie, puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz.
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- woda (zimna) – 1 szkło
- jaja kurze - 5 sztuk
- olej słonecznikowy - 1 L
- soda spożywcza - 1 szczypta
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, ubij jajka solą na gęstą pianę. Wymieszaj z wodą i sodą.
Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto wysłać do lodówki na 20 minut.
Zmiażdż stół mąką. Rozłóż ciasto. Oddziel od niego porcje, zwiń w kulki.
W rondlu z grubym dnem zagotuj olej słonecznikowy. Wrzuć tam baursaki i gotuj, aż pojawi się złoty kolor.
Wyjmij baursaki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełóż na półmisek lub tacę. Posyp cukrem pudrem. Radzę również polać je miodem lub rozpuszczoną czekoladą.