pieczenie 13.12.2022

prawdziwe tatarskie baursaki

1 godz. 9 min.
10 porcji
Prawdziwe tatarskie baursaki
Lyudmila, stock.adobe.com
0

Istnieje wiele przepisów na gotowanie prawdziwych tatarskich baursaków. Podzielę się z wami jednym z nich, aby Twoje baursaki były umiarkowanie słodkie, puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, ubij jajka solą na gęstą pianę. Wymieszaj z wodą i sodą.

Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto wysłać do lodówki na 20 minut.

Zmiażdż stół mąką. Rozłóż ciasto. Oddziel od niego porcje, zwiń w kulki.

W rondlu z grubym dnem zagotuj olej słonecznikowy. Wrzuć tam baursaki i gotuj, aż pojawi się złoty kolor.

Wyjmij baursaki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełóż na półmisek lub tacę. Posyp cukrem pudrem. Radzę również polać je miodem lub rozpuszczoną czekoladą.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy