pieczenie 17.03.2022

radzieckie pączki na świeżych drożdżach

1 godz. 0 min.
5 porcji
Radzieckie pączki na świeżych drożdżach
Oksana łaźnia, stock.adobe.com
0

Pamiętajmy dziś słynne pączki z radzieckich stołówek i kawiarni? Miękkie ciasto z chrupiącą skórką dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie go nie jest trudne, ale istnieje wiele ważnych zasad, których należy przestrzegać. Dalej o wszystkim w szczegółach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku.

Dodaj 2 łyżki. l mąka, wymieszaj i usuń w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Połącz przesianą mąkę, sól i wanilinę.

Dodaj ciasto, jajko, wodę i zagniataj ciasto. Posyp mąką, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Rozwałkuj ciasto o grubości około 3 centymetrów, wyciśnij pączki szklankami o różnych rozmiarach i połóż na desce podejście.

Smażyć półfabrykaty w rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na papierowej serwetce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy