Pamiętajmy dziś słynne pączki z radzieckich stołówek i kawiarni? Miękkie ciasto z chrupiącą skórką dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie go nie jest trudne, ale istnieje wiele ważnych zasad, których należy przestrzegać. Dalej o wszystkim w szczegółach.
Składniki
- mąka - 550 g
- mleko (ciepły) – 250 g
- woda - 100 ml
- świeże drożdże - 25 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 60 g
- sól - na czubku noża
- olej roślinny - 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku.
Dodaj 2 łyżki. l mąka, wymieszaj i usuń w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Połącz przesianą mąkę, sól i wanilinę.
Dodaj ciasto, jajko, wodę i zagniataj ciasto. Posyp mąką, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Rozwałkuj ciasto o grubości około 3 centymetrów, wyciśnij pączki szklankami o różnych rozmiarach i połóż na desce podejście.
Smażyć półfabrykaty w rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na papierowej serwetce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy