Lubisz niezwykłe potrawy? Wtedy na pewno pokochasz ten przepis! Pączki twarogowe z aromatycznymi oliwkami są zaskakująco smaczne i proste. W razie potrzeby do ciasta można dodać świeże zioła, ostrą paprykę lub czosnek.
Składniki
- mąka - 500 g
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 2 kawałki
- oliwki (bez pestek) – 50 g
- mleko - pół szklanki
- twaróg - 200 G
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- Sol - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny - 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ciepłe mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odłóż na bok na 10-15 minut.
Zmiel Oliwki w blenderze, przetrzyj twaróg przez sito.
W głębokiej misce połącz twaróg, oliwki, ciasto, jajka, sól i zioła prowansalskie.
Dodaj przesianą mąkę, zagniataj ciasto i umieść w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
Uformuj małe pączki, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułóż na ręczniku papierowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy