napoje 28.05.2023

kwas chlebowy z jęczmienia w domu

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kwas chlebowy z jęczmienia w domu
5ph, stock.adobe.com
0

Kiedy potrzebujesz czegoś tak orzeźwiającego, jak to możliwe, ale masz dość lemoniad owocowych, naprawdę radzę przejść na kwas chlebowy. Co więcej, przygotowuje się znacznie łatwiej niż się wydaje. Potrzebujesz trochę cierpliwości, a poza tym każdy może zrobić kwas chlebowy z jęczmienia w domu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Smaż jęczmień na suchej patelni, aż się zrumieni.

Wlej do słoika i dodaj cukier z rodzynkami.

Jeśli chcesz ciemny kwas chlebowy, rozcieńczyć 1-2 łyżki cykorii w wodzie.

Napełnij jęczmień wodą, wymieszaj i przykryj słoik gazą.

Pozostaw kwas chlebowy w ciepłym miejscu na 3-4 dni.

Odcedź, butelkuj i przechowuj w chłodnym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy