Kiedy potrzebujesz czegoś tak orzeźwiającego, jak to możliwe, ale masz dość lemoniad owocowych, naprawdę radzę przejść na kwas chlebowy. Co więcej, przygotowuje się znacznie łatwiej niż się wydaje. Potrzebujesz trochę cierpliwości, a poza tym każdy może zrobić kwas chlebowy z jęczmienia w domu.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Smaż jęczmień na suchej patelni, aż się zrumieni.
Wlej do słoika i dodaj cukier z rodzynkami.
Jeśli chcesz ciemny kwas chlebowy, rozcieńczyć 1-2 łyżki cykorii w wodzie.
Napełnij jęczmień wodą, wymieszaj i przykryj słoik gazą.
Pozostaw kwas chlebowy w ciepłym miejscu na 3-4 dni.
Odcedź, butelkuj i przechowuj w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy