
Miłośnicy lekkich sałatek z pewnością pokochają futro bez śledzia. Przepis wykorzystuje warzywa, kapustę morską i ser Adyghe. Pomimo braku ryb okazuje się bardzo apetyczny. A bardziej satysfakcjonującą wersję można przygotować z jajkami.
Składniki
- Burak (gotowany) – 300 g
- ziemniaki (gotowane) – 300 g
- kapusta morska - 200 g
- cebula fioletowa - 2 kawałki
- ser Adyghe - 120 g
- majonez - 150 ml
- sok z cytryny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- koperek (do dekoracji) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cebulę, kapustę i ser w drobną kostkę. Zetrzyj gotowane warzywa.
Złóż sałatkę na szerokim talerzu. Ułóż ziemniaki, sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Dodaj warstwami cebulę, ser i kapustę morską zmieszaną z sokiem z cytryny.
Buraki posolić, pieprzyć, wymieszać z majonezem i ułożyć na kapuście.
Spłaszcz futro widelcem, udekoruj ziołami i włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy