Dżem cytrusowy już nikogo nie zaskoczy. Pomarańcze, cytryny – z czego po prostu nie są zrobione. Dzisiaj proponuję zwinąć kilka słoików kumkwatu. Co więcej, praca z nim jest również bardzo wygodna. I oczywiście jest niezwykle przydatny.
Składniki
- kumkwat - 1 kg
- cukier - 500 g
- woda - 100 ml
- kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz kumkwat, pokrój na ćwiartki i usuń nasiona.
Przykryj cukrem, dodaj wodę, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Pozwól dżemowi ostygnąć przez około godzinę i powtórz poprzedni etap.
Ponownie pozwól dżemowi ostygnąć, ponownie zagotuj, dodaj kwas cytrynowy i zwiń go w słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy