Rabarbar nie jest najłatwiejszym składnikiem i nie zawsze jest jasne, co z nim zrobić. A właściwie wiele rzeczy! Na przykład taki wspaniały sos, który pasuje do mięsa, drobiu i innych potraw. A jednocześnie powiem Ci, jak zwinąć go na zimę.
Składniki
- rabarbar - 250 g
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- brązowy cukier - 70 g
- ocet winny - 40 ml
- Chili - 0.5 kawałki
- imbir - 10 g
- miód - 40 g
- sól - 2 CZ. l.
- tymianek - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i rabarbar, dodaj cukier i zalej octem.
Gotuj przez pół godziny i dodaj posiekany czosnek i chili.
Gotuj przez kolejne 5 minut i dodaj pozostałe składniki.
Ubij sos blenderem, zagotuj i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy