Wyobraź sobie, że barszcz można ugotować bez brudzenia rąk warzywami! I możesz to zrobić, jeśli latem przygotujesz SOS barszczowy z burakami i kapustą. Dodaj go do gotowego bulionu, dopraw przyprawami i gotuj przez 10 minut.
Składniki
- Burak - 1 kg
- kapusta (Biała) – 1 kg
- marchew - 200 g
- cebula - 200 g
- Pasta pomidorowa - 100 g
- Olej roślinny - 60 ml
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- czarny pieprz - 6 groszek
- cukier - 3 art.
- sól - 2 art.
- woda - 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki i obrane buraki.
Posiekaj kapustę i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj buraki, kwas cytrynowy, czarny pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj cukier, sól, kapustę i wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Ułóż sos barszczowy w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy