ogórki z papryką na zimę w słoikach

4 godz. 30 min.
1 puszka 1 L
Ogórki z papryką na zimę w słoikach
Bogdan Bedzinski, stock.adobe.com
0

Każda gospodyni ma swój własny, sprawdzony przepis na chrupiące kiszone ogórki. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, ten przepis jest dla ciebie. Zbiór łączy kilka smaków warzyw w niesamowity sposób, a wszystkie doskonale się uzupełniają.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W przypadku tego przedmiotu radzę wybrać małe młode ogórki, które łatwo zmieszczą się w słoiku i szybko marynują. Opłucz więc ogórki, odetnij ogony, namocz w zimnej wodzie przez 3-4 godziny. Dzięki temu ogórki w puszkach będą bardziej chrupiące.

Opłucz warzywa i lekko osusz. Pokrój duży liść chrzanu na małe kawałki. Korzeń chrzanu obrać, pokroić w paski. Obierz ostrą paprykę z nasion, pokrój w cienkie pierścienie.

Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w plastry.

Opcjonalnie możesz dodać marchewki. Aby to zrobić, pokrój go w dowolne paski lub pierścienie.

Połóż połowę posiekanego liścia chrzanu i część ostrej papryki na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika, dodaj obrane ząbki czosnku, posiekany korzeń chrzanu, wszystkie przygotowane liście, ziele angielskie i nasiona gorczycy. Umieść trochę marchewki w słoiku i ułóż plasterki papryki pionowo.

Szczelnie napełnij słoik ogórkami, naprzemiennie z marchewką i plasterkami pieprzu. Na wierzchu warzyw ułóż pozostałą ostrą paprykę i liść chrzanu.

We wrzącej wodzie rozpuść sól i cukier, gotuj przez 1-2 minuty, mieszając. Wprowadź ocet i usuń marynatę z ognia.

Wlej zawartość słoika do góry wrzącą marynatą. Przykryj słoik pokrywką i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (woda powinna dotrzeć do "ramion" słoika; czas sterylizacji wynosi 20 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).

Po sterylizacji zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy