Każda gospodyni ma swój własny, sprawdzony przepis na chrupiące kiszone ogórki. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, ten przepis jest dla ciebie. Zbiór łączy kilka smaków warzyw w niesamowity sposób, a wszystkie doskonale się uzupełniają.
Składniki
- ogórki - 500 g
- papryka (Waga netto) – 90 g
- marchew (opcjonalnie) – 90 g
- czosnek - 6 ząbki
- ostra czerwona papryka - do smaku
- korzeń chrzanu - 1 cm
- musztarda (ziarna) – 2 łyżeczka
- koperek - 1 parasol
- Chrzanów (liście) – 1 szt.
- liście wiśni - 1 szt.
- liście porzeczki (czarny) – 1 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 3 szt.
- woda - 400 ml
- ocet (9%) – 3 łyżeczka
- cukier - 15 g
- sól - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
W przypadku tego przedmiotu radzę wybrać małe młode ogórki, które łatwo zmieszczą się w słoiku i szybko marynują. Opłucz więc ogórki, odetnij ogony, namocz w zimnej wodzie przez 3-4 godziny. Dzięki temu ogórki w puszkach będą bardziej chrupiące.
Opłucz warzywa i lekko osusz. Pokrój duży liść chrzanu na małe kawałki. Korzeń chrzanu obrać, pokroić w paski. Obierz ostrą paprykę z nasion, pokrój w cienkie pierścienie.
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w plastry.
Opcjonalnie możesz dodać marchewki. Aby to zrobić, pokrój go w dowolne paski lub pierścienie.
Połóż połowę posiekanego liścia chrzanu i część ostrej papryki na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika, dodaj obrane ząbki czosnku, posiekany korzeń chrzanu, wszystkie przygotowane liście, ziele angielskie i nasiona gorczycy. Umieść trochę marchewki w słoiku i ułóż plasterki papryki pionowo.
Szczelnie napełnij słoik ogórkami, naprzemiennie z marchewką i plasterkami pieprzu. Na wierzchu warzyw ułóż pozostałą ostrą paprykę i liść chrzanu.
We wrzącej wodzie rozpuść sól i cukier, gotuj przez 1-2 minuty, mieszając. Wprowadź ocet i usuń marynatę z ognia.
Wlej zawartość słoika do góry wrzącą marynatą. Przykryj słoik pokrywką i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (woda powinna dotrzeć do "ramion" słoika; czas sterylizacji wynosi 20 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).
Po sterylizacji zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.