Klasyczny gruziński sos śliwkowy jest niesamowicie smaczny i wszechstronny. Jest szczególnie dobry z mięsem w dowolnej formie. A jeśli ugotujesz go sam - ogólnie przyjemność! Mówię Ci, jak to zrobić poprawnie i jak zaopatrzyć się w to na zimę.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- pietruszka - 1 pęczek
- czosnek - 4 ząbki
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej śliwki wrzącą wodą i gotuj przez 5 minut.
Odcedź i przetrzyj je przez sito.
Dodaj posiekany czosnek, natkę pietruszki, cukier, sól i przyprawy. W razie potrzeby-trochę wody.
Gotuj puree śliwkowe przez pół godziny na minimalnym ogniu i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy