W prawie każdym domu dżem wiśniowy jest liderem na liście popularnych preparatów na zimę. Każda gospodyni ma swój własny przepis. Lubię gotować bez pestek i żelatyny. Tak, to długi i czasochłonny proces, ale uwielbiam rozpieszczać moją rodzinę.
Składniki
- wiśnia - 3 kg
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 1 szkło
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj wiśnie, użyj szpilki lub specjalnego urządzenia, aby usunąć pestki.
Przełóż wiśnie przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.
Przełóż przedmiot do rondla z grubym dnem, dodaj wodę i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 30 minut.
Ułóż gotowy dżem w wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy