Jakich przepisów na pieczone skrzydełka nie spotkałem! Niektóre zaskakują zachwycającymi wynikami, inne są mniej udane. Bardzo podobała mi się opcja adjika. Jeśli nie ma domu, możesz kupić gotowy w sklepie lub na rynku.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 800 g
- Adjika - 3 art.
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka z kurczaka, osusz, pokrój na kostki i umieść w misce.
Dodaj adjika, mielony pieprz, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wymieszaj rękami, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1,5-2 godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.
Nasmaruj blachę do pieczenia, ułóż skrzydełka i piecz przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy