Świeży rozmaryn jest idealnym dodatkiem do mielonego mięsa. Jego aromatu i lekkiego posmaku nie można pomylić z innymi ziołami. Cóż, jeśli nadal nie możesz zdobyć świeżych ziół, posiekaj suszone liście-igły.
Składniki
- mięso mielone - 500 g
- rozmaryn - 3 gałązki
- ryż (gotowany) – 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- sól - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj rozmaryn i posiekaj cebulę. Wyślij je wraz z ryżem do mięsa mielonego i wymieszaj.
Dodaj jajko, sól i pieprz do mielonego mięsa, ponownie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Mokrymi rękami uformuj małe klopsiki i usmaż je na gorącej patelni ze wszystkich stron na złoty kolor.
Przenieś gotowe klopsiki na czystą patelnię, dodaj trochę wody i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut na małym ogniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy