dania główne 22.01.2022

steki z łososia na grillu

35 min
2 porcje
Steki z łososia na grillu
lester120, stock.adobe.com
0

Wydawałoby się, że może być łatwiej niż gotowanie steku z łososia na grillu. Ale tutaj, jak w każdym innym przepisie, istnieje wiele ważnych niuansów. Na przykład ciepło powinno być intensywne, a ryby należy od czasu do czasu smarować olejem.

Składniki

  • łosoś (stek) – 400 g
  • sok z cytryny - 1 art.
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól morska - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz steki z łososia i osusz ręcznikiem papierowym.

Sól i pieprz ze wszystkich stron. Pozostaw łososia na 15 minut do marynowania w temperaturze pokojowej.

Gdy ciepło jest wysokie, połóż stek na ruszcie grilla i posmaruj oliwą z oliwek. Gotuj przez 5-7 minut.

Ostrożnie odwróć łososia na drugą stronę, posmaruj olejem i gotuj przez kolejne 4 minuty.

Gotowy stek połóż na talerzu i skrop sokiem z cytryny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy