Wydawałoby się, że może być łatwiej niż gotowanie steku z łososia na grillu. Ale tutaj, jak w każdym innym przepisie, istnieje wiele ważnych niuansów. Na przykład ciepło powinno być intensywne, a ryby należy od czasu do czasu smarować olejem.
Składniki
- łosoś (stek) – 400 g
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól morska - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz steki z łososia i osusz ręcznikiem papierowym.
Sól i pieprz ze wszystkich stron. Pozostaw łososia na 15 minut do marynowania w temperaturze pokojowej.
Gdy ciepło jest wysokie, połóż stek na ruszcie grilla i posmaruj oliwą z oliwek. Gotuj przez 5-7 minut.
Ostrożnie odwróć łososia na drugą stronę, posmaruj olejem i gotuj przez kolejne 4 minuty.
Gotowy stek połóż na talerzu i skrop sokiem z cytryny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy