Włoski sos salsa verde to nie tylko przepyszna przyprawa, ale także magazyn składników odżywczych. Zawsze robię dużo tego rodzaju sosu. Pasuje do większości codziennych posiłków i doskonale trzyma się w lodówce do 3 dni. Prostota przepisu zaskakuje!
Składniki
- pietruszka - 40 g
- bazylia - 3 gałązki
- sardele - 2 filet
- marynowane grzyby - 100 g
- oliwki (bez pestek) – 2 art.
- kapary - 1 art.
- czosnek - 1 ząbek
- ocet winny - 4 art.
- oliwa z oliwek - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj natkę pietruszki, bazylię, grzyby, anchois, oliwki i kapary w blenderze.
Dodaj czosnek, ocet i olej przepuszczony przez prasę.
Sól, pieprz i włóż sos do lodówki na 30 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy