Tradycyjna japońska przyprawa o pikantnym i słodkim smaku. Często dodaje się go do potraw z warzyw i wodorostów. Sos orzechowy do sałatek można przygotować z orzeszków ziemnych, sezamu, orzechów włoskich i orzechów nerkowca. Do pracy potrzebujesz mocnego blendera lub robota kuchennego.
Składniki
- orzeszki ziemne - 100 g
- tahini - 2 art.
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- sos sojowy - 2 łyżeczka
- musztarda - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Orzeszki ziemne smażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Ostudzić, włożyć do miski blendera i posiekać.
Dodaj tahini, musztardę, olej, sok z cytryny, sos sojowy, sól i wodę. Zmiel masę na gładką konsystencję.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy