sosy 30.06.2023

sos orzechowy do sałatek

15 min
4 porcje
Sos orzechowy do sałatki
voltan, stock.adobe.com
0

Tradycyjna japońska przyprawa o pikantnym i słodkim smaku. Często dodaje się go do potraw z warzyw i wodorostów. Sos orzechowy do sałatek można przygotować z orzeszków ziemnych, sezamu, orzechów włoskich i orzechów nerkowca. Do pracy potrzebujesz mocnego blendera lub robota kuchennego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Orzeszki ziemne smażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Ostudzić, włożyć do miski blendera i posiekać.

Dodaj tahini, musztardę, olej, sok z cytryny, sos sojowy, sól i wodę. Zmiel masę na gładką konsystencję.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy