Bałkański ajwar ze słodkiej papryki jest jednym z moich ulubionych preparatów i chętnie podzielę się z wami przepisem. Po pierwsze, jest niesamowicie pyszny. Po drugie, przygotowanie wymaga minimalnych składników i wysiłku. Mówię ci, co i jak zrobić poprawnie.
Składniki
- papryka - 1 kg
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ocet - 1 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- cukier - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Piecz paprykę w całości w 200 stopniach w piekarniku do przypalenia, od czasu do czasu obracając.
Oczyść go z nasion i nóg i zmiel blenderem czosnkowym.
Dodaj masło, sól i cukier i gotuj ajvar na małym ogniu, aż ugotuje się około trzykrotnie.
Wlej ocet i zwiń ajvar w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy