Wszystkim fanom klasycznego tkemali z suszonych śliwek radzę zwrócić uwagę na ten przepis. Po tym nie będziesz chciał jeszcze raz kupić gotowego sosu sklepowego, ale dowiesz się, jak zwinąć własny sos na zimę.
Składniki
- suszone śliwki - 1 kg
- kolendra - 1 pęczek
- czosnek - 1 Głowa
- woda - 0.5 szklanki
- Chili - 1 rzecz
- sól - 3 art.
- mięta - 10 gałązki
- chmiel-suneli - 2 CZ. l.
- cukier - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwek, dodaj sól, cukier i wodę i gotuj przez 20 minut.
Zmiel masę blenderem.
Dodaj przyprawy, mielony czosnek, chili i zioła i gotuj tkemali przez kolejne 15 minut.
Zwiń sos w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy