Ten przepis na pachnący dżem jabłkowy jest tak prosty, że poradzi sobie również początkujący kucharz. Pomimo czasu gotowania, twój bezpośredni udział będzie wymagał minimum-dżem gotuje się trzy razy przez 5 minut, reszta czasu jest nalegana.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- pomarańczowy - 1 szt.
- cukier - 800 g
- cynamon - 1 różdżka
- Badian - 1 gwiazdka
- Goździk (opcjonalnie) – 2 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, obierz i pokrój na średnie kawałki. Umieść owoce na patelni, przykryj cukrem i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby uformować sok.
Usuń skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.
Na patelni do jabłek dodaj sok pomarańczowy i skórkę, anyż, cynamon i goździki (opcjonalnie), wymieszaj, zagotuj i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw na noc.
Powtórz gotowanie jeszcze dwa razy z przerwą 6-8 godzin.
Wlej gorący dżem do małych sterylnych słoików, po wyjęciu cynamonu i anyżu, szczelnie zamknij i ostudź. Dżem jabłkowy jest bezpiecznie przechowywany w temperaturze pokojowej.