Czy kiedykolwiek widziałeś kiwi w puszkach? Mianowicie proponuję spróbować ugotować je tym razem. A nawet nie w postaci bardziej oczywistego dżemu, ale po prostu zwiń je w duże słoiki z całymi nieczystymi połówkami.
Składniki
- Kiwi - 1 kg
- woda - 1.5-2 L
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
- cukier - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj kiwi, pokrój na połówki i włóż do sterylnych słoików.
W razie potrzeby dodaj przyprawy, takie jak anyż lub cynamon.
Zalej kiwi wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut.
Odcedź, ponownie zagotuj i ponownie zalej kiwi.
Pozostaw na kolejne 10 minut, ponownie odcedź, dodaj cukier i ponownie zagotuj.
Dodaj kwas cytrynowy do syropu, zalej kiwi i zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy