galaretka z czerwonej porzeczki z agarem agarowym
Galaretkę z czerwonej porzeczki z agarem agarowym można podawać natychmiast po zestaleniu lub zwinąć na zimę w słoikach. Niezależnie od wybranej opcji skorzystaj z tego przepisu. Jasny i aromatyczny przysmak jagodowy to świetny deser na słodycze.
Składniki
- czerwona porzeczka - 2 kg
- cukier - 1,5 kg
- woda - 1/2 szklanki
- agar-agar - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń porzeczki z gałązek, opłucz i lekko osusz.
Umieść jagody w misce do gotowania, dodaj cukier, wymieszaj. Zetrzyj porzeczki za pomocą popychacza i pozostaw obrabiany przedmiot na 20-30 minut, aby utworzyć sok.
Następnie na średnim ogniu zagotuj przedmiot, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, przez 10 minut.
Usuń dżem z ognia, lekko ostudź i przetrzyj przez drobne sito.
Agar-agar rozpuścić w wodzie, wymieszać, dodać do soku porzeczkowego.
Ponownie zagotuj obrabiany przedmiot i na małym ogniu, mieszając i usuwając powstałą pianę, gotuj przez 5 minut.
Wlej gorący dżem z galaretki porzeczkowej do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Po 20 minutach przysmak wyraźnie zgęstnieje. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.