marynowana gorzka papryka na zimę

30 min
2 puszki po 0,7 l
Marynowana gorzka papryka na zimę
koromelena, stock.adobe.com
0

Dzisiaj marynujemy ostrą paprykę na zimę! Parząca przekąska doskonale uzupełni pierwsze dania w zimnych porach roku. Aby gotowa marynowana papryka nie była zbyt gorzka, przed podaniem włóż słoik z półfabrykatem do lodówki na kilka godzin.

Składniki

  • ostra czerwona papryka - 600 g
  • czarny pieprz (groszek) – 20 szt.
  • woda - 2 szklanki
  • Olej roślinny (rafinowany) – 1 CZ. l,
  • ocet (9%) – 4 art.
  • sól - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj ostrą paprykę zimną wodą i lekko osusz.

Wstępnie wysterylizowane słoiki szczelnie napełnij strąkami pieprzu, uważając, aby wypełnić wszystkie puste przestrzenie bez deformacji pieprzu.

Zagotuj wodę i zalej paprykę w słoikach wrzącą wodą, przykryj słoiki czystymi pokrywkami i pozostaw na 10 minut do podgrzania.

Następnie spuść płyn ze słoików na patelnię, dodaj sól i ziarna pieprzu, wlej 50 ml gorącej wody i zagotuj solankę. Wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

Wlej olej roślinny do słoików z gorzką papryką, a następnie wrzącą marynatę na wierzch słoików. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy