Dzisiaj marynujemy ostrą paprykę na zimę! Parząca przekąska doskonale uzupełni pierwsze dania w zimnych porach roku. Aby gotowa marynowana papryka nie była zbyt gorzka, przed podaniem włóż słoik z półfabrykatem do lodówki na kilka godzin.
Składniki
- ostra czerwona papryka - 600 g
- czarny pieprz (groszek) – 20 szt.
- woda - 2 szklanki
- Olej roślinny (rafinowany) – 1 CZ. l,
- ocet (9%) – 4 art.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj ostrą paprykę zimną wodą i lekko osusz.
Wstępnie wysterylizowane słoiki szczelnie napełnij strąkami pieprzu, uważając, aby wypełnić wszystkie puste przestrzenie bez deformacji pieprzu.
Zagotuj wodę i zalej paprykę w słoikach wrzącą wodą, przykryj słoiki czystymi pokrywkami i pozostaw na 10 minut do podgrzania.
Następnie spuść płyn ze słoików na patelnię, dodaj sól i ziarna pieprzu, wlej 50 ml gorącej wody i zagotuj solankę. Wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Wlej olej roślinny do słoików z gorzką papryką, a następnie wrzącą marynatę na wierzch słoików. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.